Utbedring av privat badebrygge i Sandøsund | Kyst og Sjøservice

Utbedring av privat badebrygge i Sandøsund

Sortmalt pælebrygge med badetrapp og fortøyningsfester

Badebrygge av tre og stål som hviler på betongsøyler i sjøen.

Foto: Kyst og Sjøservice

Publisert

Oppdatert

Kyst og Sjøservice

Sted: Sandøsund

Sandøsund, er sundet mellom øyene Hvasser og Sandø, og er blant de mest populære stedene for sommer­turisme i Tjøme kommune. Stedet er kjent for Den Blå Brygge, og her er også Sandøsund gjestehavn.

Sagt om Sandøsund

En kystperle med gjestehavn og fiske­brygge ytterst på Hvasser.

Hvasser har en unik kontakt med skjærgården og havet. Det er flere fine bade­strender og tur­områder, blant annet Lilleskagen nord på øya samt Fynsletta, Jørestrand, Sønstegård og Sydstranda mot sør. Øya er et populært feriested om sommeren og har en mengde private sommerhus og hytter.

Befaring av privat badebrygge i Sandøsund

Bryggekonstruksjonen var forfallen, dekke­bordene til­dels råtne og noen av fundamentene skjeve og sprukne.

Fremgangsmåte for utbedring

Vi gikk i gang med opp­måling og plan­legging samt bestil­ling av stål til konstruksjon. Deretter ble stål­konstruk­sjonen sveiset sammen med skrå­stag og skjøte­plater i endene i 7,5 m lengde, samt boret for å bolte bryggedekke senere. I alt 4 stk. 7,5 m elementer ble brukt.

Når bearbeiding var unnagjort ble det hele sendt til galvanisering. Mens vi ventet på at stålet skulle bli ferdig galvanisert, gikk vi løs på betong­fundamentene. En stykk ble rettet opp, og på to stykker tok vi i bruk utbedrings­betong for å etter­fylle bort­tæret betong. Et fundament var sprukket, og vi erstattet derfor dette med en betongring som vi fylte med betong.

Brygga sett fra land

Den ferdige brygga sett fra land.

Foto: Kyst og Sjøservice

Når stålet kom til­bake fra galvansiering monterte vi det på fundamentene og boltet i betong­fundamentene. Vi la der­etter på brygge­dekke, hvor det ble brukt 1,5" × 6" skrudd sammen med en under­liggende 2" × 4". Tredekket ble skrudd med syre­faste skruer og boltet til stål­konstruksjonen med galvanisert bolt. Som finnish monterte vi plank i front av brygga for å skjule stål­konstruksjonen, samt at vi monterte badetrapp.